Tα μουσεία της Ολλανδίας έγιναν κομμωτήρια για μία ημέρα: Η δράση διαμαρτυρίας για τους περιορισμούς της πανδημίας

Steven Lek/Wikimedia Commons

Έναν πρωτόγνωρο τρόπο βρήκαν τα μουσεία, οι αίθουσες συναυλιών και άλλοι πολιτιστικοί χώροι της Ολλανδίας, προκείμενου να διαμαρτυρηθούν για την αντιφατικότητα, όπως υποστηρίζουν, των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του COVID-19. Τα μουσεία μετατράπηκαν για μία ημέρα σε κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και γυμναστήρια.


Συντακτική ομάδα pass-world.gr


Υπό το βάρος της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον, η κυβέρνηση της Ολλανδίας, με Πρωθυπουργό τον Μαρκ Ρούτε, υιοθέτησε από τον Δεκέμβριο το σκληρό λοκντάουν. Καθώς η χώρα εισέρχεται πλέον σε φάση άρσης ορισμένων από τα μέτρα του περιορισμού, τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα γυμναστήρια έχουν ανοίξει ξανά τις πόρτες τους και μπορούν να υποδεχθούν πελάτες.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους χώρους του πολιτισμού. Τα μουσεία και οι χώροι τέχνης παραμένουν κλειστοί, την ώρα που οι διευθύνσεις τους διαβεβαιώνουν ότι μπορούν να τηρήσουν με συνέπεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να διασφαλίσουν την προστασία των επισκεπτών τους.

Έτσι οι υπεύθυνοι/ες 70 μουσείων της Ολλανδίας προχώρησαν σε μια πρωτότυπη συλλογική δράση, με την ονομασία Theater Hairdresser, την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου.

Τα μουσεία άνοιξαν τις πύλες τους ως κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς και χώροι γυμναστικής, προκειμένου να καταδείξουν την ασυμμετρία που υπάρχει στα υφιστάμενα μέτρα.

Στο ιστορικό μουσείο Βαν Γκονγκ, δίπλα από τους μνημειώδεις πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου, οι επισκέπτες/ριες μπορούσαν να κάνουν ένα κούρεμα.

Το μουσείο Mauritshuis, που φιλοξενεί τον πίνακα του Γιοχάνες Βερμέερ το Κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι, οργάνωσε από την πλευρά του ένα σεμινάριο σωματικής άσκησης.

Το Μέγαρο Μουσικής του Άμστερνταμ προσέφερε 50 κουρέματα, υπό τους ήχους της πρόβας μιας συμφωνικής ορχήστρας. Άλλοι χώροι τέχνης επέλεξαν να προσφέρουν υπηρεσίες μανικιούρ ή μαθήματα γιόγκα.

Σε ανακοίνωσή του, το Μουσείο Βανγκ Γκονγκ ανέφερε ότι μέσα από την συγκεκριμένη δράση, οι χώροι τέχνης επιχειρούν να υπογραμμίσουν τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πολιτιστικός τομέας στη χώρα.

«Η επίσκεψη σε ένα μουσείο είναι μια ασφαλής επίσκεψη και εξίσου σημαντική με την επίσκεψη σε έναν χώρο περιποίησης νυχιών, ίσως και περισσότερο. Απλώς τους ζητάμε να είναι συνεπείς… να θέτουν τους κανόνες με τρόπο που να τους καταλαβαίνουν όλοι. Σε αυτό το σημείο αυτό φαίνεται να λείπει», δήλωσε στο ΒΒC η διευθύντρια του Μουσείου Βαν Γκονγκ, Έμιλι Γκόρντενκερ.

Όπως τόνισε η ίδια, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν ταυτίζεται με τις διαμαρτυρίες που αντιτίθενται συνολικά στα μέτρα περιορισμού ή υγειονομικής προστασίας. Αντίθετα, οι διευθύνσεις των μουσείων δηλώνουν έτοιμες να τηρήσουν όλα τα μέτρα αποφυγής του συνωστισμού και ελέγχου των αναγκαίων πιστοποιητικών.

Στις δράσεις που διοργανώθηκαν, άλλωστε, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας Theater Hairdresser, τηρούνταν οι προβλεπόμενοι κανόνες υγειονομικής προστασίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΒΒC.

Πηγές: Τhe Art Newspaper, BBC, Euronews