Χιλή: Συντριπτική ήττα του Πινιέρα – 78% υπέρ της αλλαγής Συντάγματος

Supporters of the "I Approve" option react after hearing the results of the referendum on a new Chilean constitution in Valparaiso, Chile, October 25, 2020. REUTERS/Rodrigo Garrido

Συντριπτικά υπέρ της κατάργησης του Συντάγματος που συντάχθηκε την περίοδο της δικτατορίας του Πινοτσέτ, αποφάσισαν οι Χιλιανοί στο δημοψήφισμα που έγινε την Κυριακή. 

Συγκεκριμένα, με ποσοστό 78,3% οι Χιλιανοί  τάχθηκαν υπέρ της κατάργησης του Συντάγματος και της σύνταξης νέου, από ειδική Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

Το αποτέλεσμα φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την κυβέρνηση του Προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, καθώς οι πολίτες της χώρας έστειλαν σαφές μήνυμα αλλαγής, δώδεκα μήνες μετά τη γνωστή στη Χιλή ως «κοινωνική έκρηξη», με 30 νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις.

Ο Πινιέρα είχε υποστηρίξει τη διατήρηση του υπάρχοντος συντάγματος, την ώρα που τα ποσοστά αποδοχής του κινούνται, πλέον, σε μονοψήφια νούμερα.

Το βράδυ της Κυριακής, πριν καν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Σαντιάγο, στην πλατεία Plaza Italia, όπου παραδοσιακά οι Χιλιανοί γιορτάζουν εθνικές επιτυχίες στον αθλητισμό και η οποία ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων επί τρεις μήνες.

Όμοιες ογκώδεις συγκεντρώσεις πανηγυρισμών σημειώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, ενδεικτικά της κατάστασης στη Χιλή είναι αφενός το γραμμένο με φωτεινά γράμματα στην Plaza Italia μήνυμα «Αναγέννηση», αφετέρου το σύνθημα που φώναζε σε κάποιες περιπτώσεις, μέρος των συγκεντρωμένων, που έλεγε: «Πινιέρα, δολοφόνε, είσαι ίδιος με τον Πινοτσέτ».